Ó Bruadair agus Tábhacht na Peirspictíochta sa Léirmheastóireacht. - Whelton, Marie (Coiscéim, 1999)
I dtús na bliana 1988, thug Ó Tuama (An Grá i bhFilíocht na nUaisle, 5) cuireadh dúshlánach do scoláirí na Gaeilge. D’iarr sé orthu plé acadúil a dhéanamh ar litríocht an seachtú haois déag le haidhm ‘liteartha aeistéitiúil.’ San alt seo, le cabhair ó theoiricí liteartha éagsúla, déantar léirmheastóireacht le haidhm liteartha, seachas aidhm stairiúil, ar dhá dhán ionadaíocha de chuid Uí Bhruadair – ‘Suim Purgadóra bhFear nÉireann’ agus ‘Do Chonnradh Foirceadal.'
Keywords: Léirmheastóireacht; Anailís théacsúil; Anailís chriticiúil; Aeistéitic; Teoiric liteartha; Filíocht; Ó Bruadair; Literary criticism; Literary theory; Poetry; Critical analysis; Irish-language poetry; Irish poetry; Irish literature--17th century--History and criticism; Irish literature; Irish poetry--17th century