Léirmheas ar The light of the universe: poems of friendship and consolation by Giolla Bríghde Ó hEódhasa (Ó Corráin). - Whelton, Marie (Liverpool University Press, 2015)
Sa léirmheas seo féachtar ar The light of the universe: poems of friendship and consolation by Giolla Brighde Ó hEódhasa (Ailbhe Ó Corráin). Ar nós a réamhtheachtaí sa tsraith, ar foilsíodh léirmheas air in Studia Hibernica 40, is foilseachán ar ardchaighdeán arís é an t-imleabhar seo. Dhá dhán leis an bhfile céanna ar théama an chairdis atá á n-iniúchadh anseo agus é d’aidhm ag Ailbhe Ó Corráin tógáil ar an anailís a rinne sé sa chéad mhonagraf chun a léiriú arís go raibh Ó hEódhasa sáite, agus é i nDouai agus i Lobháin, i smaointeoireacht intleachtúil agus eiticiúil a linne féin agus, dá bhrí sin, nach féidir a chuid dánta a thuiscint go hiomlán gan iad a shuíomh i gcomhthéacs smaointeoireacht an Renaissance. Is iad na dánta atá mar ábhar anailíse ná A sgríbhionn luigheas tar lear agus Deacair suan ar chneidh gcarad.
Keywords: Léirmheas; Book review; Giolla Brighde Ó hEódhasa; Filíocht; Poetry; Irish-language poetry; Irish-language literature; Lámhscríbhinn; Stair; Linguistics; Lobháin; Renaissance; Fealsúnacht; Louvain; Irish literature; Irish poetry