Eispéireas múinteoirí i leith léitheoireacht na Gaeilge a mhúineadh i gCuraclam Teanga na Bunscoile - Ó Huallacháin, Tadhg (Trinity College Dublin, School of Education, 2025)
Maítear sa taighde go seasta buntáistí na léitheoireachta ó bheith ag cur le teanga ó bhéal an dara teanga agus le sealbhú iomlán na teanga freisin. Cé go n-aithnítear go forleathan luach na léitheoireachta, go háirithe maidir le léitheoirí dátheangacha, tá dúshláin ar leith ag baint le léitheoirí tumoideachais le léamh i dteanga bhreise ná mar atá ina máthairtheanga, gur beag an méid léitheoireachta neamhspleách a dhéanann daltaí i nGaeilge agus nach léann páistí sa chóras tumoideachais chomh minic don phleisiúr i nGaeilge ná mar a léann siad i mBéarla. Déanadh cinneadh tuilleadh iniúchta i gcur i bhfeidhm na léitheoireachta Gaeilge a fhiosrú, na dúshláin a bhaineann léi sa chóras tumoideachais a aithint agus conas scileanna léitheoireachta a fhorbairt i measc foghlaimeoirí an teanga.