Comparáid idir na Dearcthaí atá ag Leanaí i nGaelscoil agus i Scoileanna Gaeltachta i leith na Gaeilge agus maidir le húsáid na Gaeilge acu - Máirtín, Cliona (My University, 2019)
Díríonn an taighde seo ar úsáid na Gaeilge agus ar dhearcthaí i leith na Gaeilge ag páistí Rang 5 agus Rang 6. Déantar comparáid idir dhá chineál scoil éagsúla. An chéad cineál ná Scoil Lán Ghaeilge atá suite lasmuigh den Ghaeltacht agus an dara cineál na scoileanna atá suite i gceantar Ghaeltachta. Is comparáid é seo idir na difríochtaí agus na cosúlachtaí atá eatharthu. Ghlac ceithre scoil páirt sa taighde seo, scoil amháin ó cheantar neamhGhaeltachta agus trí cinn atá suite sa Ghaeltacht. Baineadh úsáid as ceistneoirí le eolas a bhailiú ó na rannpháirtithe. Bhí ceithre chuid ann sa cheistneoir agus iad bunaithe ar chúlra an pháiste, úsáid na Gaeilge ag an bpáiste, dearcthaí an pháiste i leith na Gaeilge agus ceisteanna oscailte le tuairimí breise a bhailiú ó na rannpháirtithe. Bhí difríochtaí agus cosúlachtaí le feiceáil sna torthaí idir na cineálacha scoileanna éagsúla. Tá cosúlachtaí ann i gcuid de na torthaí a tháinig ón taighde seo ach tá difríochtaí móra ann freisin, cuid acu a chuireann go mór leis an stór taighde atá déanta cheana. Tá an taighde seo uathúil ó thaobh cuid de na ceisteanna a cuireadh ar na rannpháirithe agus tá moltaí déanta bunaithe ar na torthaí a tháinig ó na ceisteanna seo. Tá dearcthaí dearfacha ag na páistí i leith na Gaeilge ach tá easpa úsáide ann nach bhfuil ag teacht le chéile leis na dearcthaí agus an cumas atá ag na páistí, dar leo féin.
Professional Masters of Education
Keywords: Research Subject Categories; Úsáid na Gaeilge; Gaeltacht; Scoil